Nederland

'Steeds meer kleuters niet zindelijk'

19 december 2015 17:15 Aangepast: 19 december 2015 21:15
Archieffoto. Beeld © iStock

Kinderartsen maken zich zorgen: er zijn steeds meer kleuters die niet zindelijk zijn. Juffen en meesters hebben hun handen vol aan poep- en plasbroeken.

Kinderarts Michael Groeneweg van het Maasstad Ziekenhuis in Rotterdam ziet ze steeds vaker op zijn poli: kinderen die rond hun derde nog niet zindelijk zijn. "Het is een groeiend probleem", zegt hij tegen RTL Nieuws. 

Trend
In de jaren '80 was 1 op de 11 kleuters nog niet zindelijk in de eerste groep van de basisschool. Nu is dat naar schatting 1 op de 5 of 6, zegt Groeneweg. Hij baseert zich op gegevens over de regio Rotterdam. "En dan gaat het niet om kinderen die zindelijk zijn maar even een terugval krijgen omdat het zo spannend is op de basisschool. Steeds meer kinderen zijn écht nog niet zindelijk."

Hoe dat aantal zo kan toenemen? Groeneweg denkt dat het een maatschappelijke trend is. "Je ziet dat ouders tegenwoordig steeds vrijer zijn in de opvoeding: ze laten het kind meer bepalen. Terwijl het voor het zindelijkheidsproces juist belangrijk is om het kind structuur te bieden met bijvoorbeeld beloningen." 

Er zijn ook steeds meer scholen die kinderen weigeren omdat ze onzindelijk zijn. "Dat is vervelend, maar ik snap het wel: als juf of meester heb je de tijd niet om in een klas van 30 kinderen 5 kinderen te verschonen. Dat gaat ook ten koste van het lesgeven." Een meisje wordt gemiddeld rond de 2,5 jaar zindelijk, jongens doen daar normaal gesproken een paar maanden langer over.

Luier maakt luier
Ook voor de gezondheid van het kind is die late zindelijkheid niet goed, zegt Groeneweg. "Het plassen is vaak geen probleem. Maar poepen wel. Veel kinderen zijn onzindelijk omdat ze niet durven te poepen op de wc. Ze houden het op en raken verstopt of doen het in de luier. Kinderen die later zindelijk worden, houden vaak hun hele lagereschoolcarrière verstoppingsproblemen."

In het AD geven verschillende leerkrachten in de kleuterklas aan dat ze steeds meer leerlingen met een luier om in de klas krijgen. "Een luier maakt luier", zegt Groeneweg. Het is voor veel ouders een dilemma: wel of geen luier. "Als het kind nog niet zindelijk is, dan moet je wel. Maar als een kind nog niet zindelijk is als het naar de basisschool gaat, hadden de ouders eigenlijk eerder aan de bel moeten trekken bij de huisarts of een Centrum Jeugd en Gezin."

Die kinderen komen bij Groeneweg terecht. "Het probleem met het ophouden van de ontlasting en de angst om op de wc te poepen is vaak snel op te lossen. Vaak krijgen ouders uitleg over de aanpak en geven we de kinderen een laxerend middel waardoor de ontlasting dunner wordt. Dan verdwijnt de angst voor het poepen en zullen ze uiteindelijk wél naar die wc gaan."

Tips: hoe maak je je kind zindelijk? 

  • Bouw vaste poep- en plasmomenten in op de dag.
  • Soms helpt het om een tussenstap in te bouwen. Poepen op het potje en samen het potje leeggooien in het toilet.
  • Pak het rustig aan en forceer niets.
  • Maak je peuter bewust van zijn lichaam. Het bad is hiervoor een uitstekende plek. Op deze manier kun je hem leren waar de plas en poep vandaan komt. Het is gelijk een goed moment uit te leggen dat ze eigenlijk op een potje of toilet moeten plassen of poepen.
  • Oefen geen druk uit op je peuter, dit werkt alleen maar in het nadeel, maar beloon hem daarentegen als het goed is gegaan.

Bron: Máxima Medisch Centrum

Meer op rtlnieuws.nl:

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore